Slovensko potrebuje veľkú novelu zákona o mládeži, myslí si Čaplovič

25.09.2012 Bratislava

Bratislava 25. septembra (TASR) - Slovensko potrebuje podľa ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) veľkú novelu zákona o mládeži, ktorý bude vytvárať priestor pre angažovanosť mládeže a bude odpovedať na najnovšie výzvy súčasnosti.

Tvrdí, že zákonu musí predchádzať národná koncepcia, ktorá zhodnotí doterajšie prístupy a úlohy v spolupráci s mládežou na úrovni obcí, miest, samosprávnych krajov, v rámci domáceho i medzinárodného priestoru.

Šéf rezortu uviedol, že ho v názore utvrdila IX. Konferencia ministrov Rady Európy zodpovedných za mládežnícku politiku, na ktorej sa zúčastnil v Petrohrade. "Táto konferencia sa komplexne venuje aspektom mládežníckej politiky, v rámci ktorých sú mladí ľudia spoluautormi dôležitých rozhodnutí. Jednoducho musia byť súčasťou procesov, ktoré reagujú na potreby, požiadavky a hlavne záujem mladej generácie o budúcnosť demokratickej Európy," povedal minister. Domnieva sa, že je dôležité, aby sa mladí ľudia zapájali do rozhodovania o veciach verejných, nakoľko ich postoje so sebou prinášajú inovatívny pohľad.

Súčasťou konferencie v Petrohrade bolo aj bilaterálne rokovanie so srbskou ministerkou pre mládež a šport Alisou Marić. "Dohodli sme sa napríklad na vzájomnej podpore v rámci mládežníckych mobilít. S rezortnou kolegyňou sme sa zhodli na potrebe memoranda o porozumení pre podporu športu, ktoré teraz začneme pripravovať s tým, aby sme ho mohli spoločne podpísať v prvej polovici budúceho roku, a následne by sme veľmi operatívne pristúpili k jeho priebežnému plneniu," zdôraznil minister.

Na konferencii sa prijmú záväzné dokumenty, ktoré budú východiskom ďalšieho rozvoja a trendov v oblasti mládežníckej politiky v európskom priestore.

TASR informácie poskytol hovorca ministerstva školstva Michal Kaliňák.
 

Vyberte región